
BRJGT Pace of Play and “Ready Golf” Policy 
 

The USGA Rules of Golf states, “A round of golf was meant to be played at a prompt pace.” 

(Rule 5.6b) Doing so makes the experience more enjoyable for the player and others.  Players of 

the BRJGT are asked to do this while playing each hole in 15 minutes.  To do this, it necessary to 

follow the “Pace of Play Recommendations,” which include playing promptly when preparing 

for and making each stroke, moving form one place to another between strokes, and moving to 

the next teeing area after completing a hole. (Rule 5.6b(1))  

 

When a group is out of position relative to the group in front of them, behind the time par of 15 

minutes per hole and has received one warning from an official, the group will be asked to play 

“Ready Golf.” (Rule 5.6b(2)) “Ready Golf” is an on-course adjustment to your normal pace of 

play in order to regain your position on the course as it relates to the group in FRONT OF YOU 

and to get back within the established pace of play guidelines.  When advised by a rules official 

to play “ready golf” you do not wait until it becomes your turn to play your shot.  As long as you 

do not interfere with another player attempting to play their shot and as long as it is safe to play, 

you can go ahead and hit your shot.  While playing ‘ready golf”, the following conditions apply 

to each member of the group:  

 Walk faster between shots and from the green to the next teeing ground 

 Scorekeeping done on the next tee after you have hit your tee shot 

 Take no more than one practice swing 

 The 40 second time recommendation to assess the conditions, select your club and 

play your shot is reduced to 30 seconds 

 The first player to hole out goes directly to the next tee and hits his/her tee shot.  

The second player to hole out gets the pin and prepares to replace it in the hole as 

soon as the third player holes out. 

 Only two provisional balls may be hit per hole.  If your original ball and two 

provisional balls are lost or out of bounds, you must stop your play and take 

double par for that hole.  

 

With these requirements, you should be able to regain your position and get back on time in the 

space of 2 holes.  In rare cases where you are unable to regain your position, your entire group 

may be asked to skip an entire hole in order to get back in line. 

 


